Kulki ryżowe ze śliwkami, śmietaną i czekoladą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: trudne
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2085
Składniki:
- 200 ml śmietany 32%
- 150 g gorzkiej czekolady
- 30 g śliwek węgierek
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru
- 1 cytryna
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- natka selera do dekoracji
Opis przygotowania:
Śliwki oraz natkę selera umyć i osączyć z wody. Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki, miąższ przełożyć do miski i zasypać cukrem pudrem. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go rondla, zalać czterema szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Po odparowaniu ubić tłuczkiem i lekko przestudzić. Następnie zasypane wcześniej cukrem śliwki połączyć z ubitym ryżem i uformować z tego ręcznie małe kulki. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni, smażyć na złoty kolor, a usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Śmietanę przelać do kubka, rozmieszać ją z jedną łyżką cukru, mielonym cynamonem i dodać do potrawy. Czekoladę gorzką połamać na małe kawałki, przełożyć ją do rondla, postawić na małym ogniu, rozpuścić na płynną masę i polać nią całość. Wszystko udekorować pokrojoną cytryną i natką selera.
Komentarze (0)