Kotlety ziemniaczane z kaszą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1381
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 duże ziemniaki
- 3 gałązki świeżej mięty
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki suszonej mielonej bazylii
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Kasze bulgur opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i dodać odcedzonych ziemniaków.
Następnie rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni i wsypać do tego mieloną bazylię, kminek, ziele angielskie, miętę suszoną i majeranek. Składniki na patelni wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Dodać do nich obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę. Smażyć ją do chwili, aż się zeszkli. Wtedy całość ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków z kaszą. Wszystko dobrze ubić tłuczkiem, a następnie uformować z tego kotlety i wyłożyć na talerz.
Gotowa potrawę polać oliwą z oliwek i udekorować gałązkami świeżej mięty.
Następnie rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni i wsypać do tego mieloną bazylię, kminek, ziele angielskie, miętę suszoną i majeranek. Składniki na patelni wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Dodać do nich obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę. Smażyć ją do chwili, aż się zeszkli. Wtedy całość ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków z kaszą. Wszystko dobrze ubić tłuczkiem, a następnie uformować z tego kotlety i wyłożyć na talerz.
Gotowa potrawę polać oliwą z oliwek i udekorować gałązkami świeżej mięty.
Komentarze (0)