Zupa krewetkowo-pieczarkowa z makaronem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1316
Zupa krewetkowo-pieczarkowa z makaronem
fot. klenova / elements.envato.com

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 300 g makaronu nitki
  • 200 g małych pieczarek
  • 200 g mrożonych krewetek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 kapusta chińska
  • 1 limonka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić ją w cienkie krążki. Pieczarki pozbawić błony i pokroić je w cienkie plastry. Krewetki rozmrozić i oczyścić je z części niejadalnych. Makaron wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody w rondlu i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć go do miski. Następnie rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i dodać do tego obrany ze skóry imbir, papryczkę chili oraz pokrojone wcześniej pieczarki. Składniki te wymieszać, oprószyć mielonym pieprzem i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż pieczarki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do makaronu w misce. Bulion warzywny przelać do kolejnego rondla, dodać do niego oczyszczone krewetki, kapustę chińską i razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do całości. Wszystko skropić 1 łyżką soku z limonki, posypać sezamem i natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów