Zupa fasolowa z makaronem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 7880
Zupa fasolowa z makaronem
fot. walimai73 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 g białej fasoli w zalewie
  • 300 g makaronu krótkie rurki
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól
  • świeża bazylia do dekoracji

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie talarki. Pomidora pokroić w kostkę. Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody, po czym na wrzątek wrzucić makaron i gotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wyłożyć na talerz. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojonego pomidora i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać do tego pokrojona marchew, liście laurowe, ziele angielskie i wlać do tego fasolę z puszki wraz z zalewą oraz bulion warzywny. Składniki w rondlu zagotować, potem doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wlać do tego śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia i przelać do makaronu na talerzu. Wszystko udekorować listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów