Zupa fasolowa z makaronem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7880
Składniki:
- 600 g białej fasoli w zalewie
- 300 g makaronu krótkie rurki
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany 18%
- pieprz świeżo zmielony
- sól
- świeża bazylia do dekoracji
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie talarki. Pomidora pokroić w kostkę. Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody, po czym na wrzątek wrzucić makaron i gotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wyłożyć na talerz. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojonego pomidora i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać do tego pokrojona marchew, liście laurowe, ziele angielskie i wlać do tego fasolę z puszki wraz z zalewą oraz bulion warzywny. Składniki w rondlu zagotować, potem doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wlać do tego śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia i przelać do makaronu na talerzu. Wszystko udekorować listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)