Zupa z kiełbasą i kurczakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1494
Zupa z kiełbasą i kurczakiem
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 ml wody
  • 4 ziemniaki
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 peta kiełbasy chorizo
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 0,5 główki włoskiej kapusty
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Kapustę włoską pokroić na kawałki. Kiełbasę oraz piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry. Marchew obrać ze skóry i pokroić w krążki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone piersi z kurczaka oraz kiełbasę i lekko przyrumienić. Następnie składniki zalać wodą, dodać do tego pokrojoną kapustę, marchew i ziemniaki. Do całości wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, wsypać mieloną paprykę i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów