Zupa z kiełbasą i kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1494
Składniki:
- 800 ml wody
- 4 ziemniaki
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 peta kiełbasy chorizo
- 2 piersi z kurczaka
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 marchew
- 0,5 główki włoskiej kapusty
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Kapustę włoską pokroić na kawałki. Kiełbasę oraz piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry. Marchew obrać ze skóry i pokroić w krążki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone piersi z kurczaka oraz kiełbasę i lekko przyrumienić. Następnie składniki zalać wodą, dodać do tego pokrojoną kapustę, marchew i ziemniaki. Do całości wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, wsypać mieloną paprykę i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Komentarze (0)