Zupa koprowa z kiełbasą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1880
Zupa koprowa z kiełbasą
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 pęta kiełbasy śląskiej
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 koper włoski
  • 1 łyżeczka nasion suszonego kopru
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Koper włoski pokroić na małe kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Kiełbasę śląską i łodygi selera pokroić również w kostkę. Cebule obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli wsypać nasiona kopru, suszoną bazylię i pokrojona wcześniej kiełbasę. Składniki wymieszać i smażyć do chwili, aż kiełbasa zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojony koper włoski, łodygę selera i marchew. Całość zalać bulionem warzywnym doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dodać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować do miękkości składników na średnim ogniu. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia, przelać do miski i udekorować drobnym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów