Zupa koprowa z kiełbasą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1880
Składniki:
- 4 pęta kiełbasy śląskiej
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 koper włoski
- 1 łyżeczka nasion suszonego kopru
- 1 cebula
- 1 l bulionu warzywnego
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- pęczek drobnego szczypiorku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Koper włoski pokroić na małe kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Kiełbasę śląską i łodygi selera pokroić również w kostkę. Cebule obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli wsypać nasiona kopru, suszoną bazylię i pokrojona wcześniej kiełbasę. Składniki wymieszać i smażyć do chwili, aż kiełbasa zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojony koper włoski, łodygę selera i marchew. Całość zalać bulionem warzywnym doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dodać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować do miękkości składników na średnim ogniu. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia, przelać do miski i udekorować drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)