Warzywa grillowane z puree z fasoli i orzechów
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2205
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 czerwone papryki
- 2 czerwone cebule
- 1 zielona, młoda cukinia
- pęczek świeżej mięty
- sól
- pieprz
- Puree:
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 150 g mielonych orzechów laskowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Warzywa oraz miętę umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na tackę aluminiową. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienką słomkę i dodać do pokrojonej wcześniej cebuli. Cukinię pokroić w cienkie, podłużne plastry i dodać do składników na tacce. Pokrojone warzywa oprószyć szczyptą soli, pieprzu, skropić oliwą z oliwek i zrumienić na rozpalonym grillu. Zrumienione ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz.
Przygotować puree: fasolę białą osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Wsypać do niej mielone orzechy laskowe i dodać obrany ze skóry czosnek. Całość zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku przyprawami i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki dodać do całości, a wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Przygotować puree: fasolę białą osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Wsypać do niej mielone orzechy laskowe i dodać obrany ze skóry czosnek. Całość zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku przyprawami i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki dodać do całości, a wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)