Warzywa grillowane z puree z fasoli i orzechów

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2280
Warzywa grillowane z puree z fasoli i orzechów
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 zielona, młoda cukinia
  • pęczek świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • Puree:
  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 150 g mielonych orzechów laskowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Opis przygotowania:

Warzywa oraz miętę umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na tackę aluminiową. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienką słomkę i dodać do pokrojonej wcześniej cebuli. Cukinię pokroić w cienkie, podłużne plastry i dodać do składników na tacce. Pokrojone warzywa oprószyć szczyptą soli, pieprzu, skropić oliwą z oliwek i zrumienić na rozpalonym grillu. Zrumienione ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz.

Przygotować puree: fasolę białą osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Wsypać do niej mielone orzechy laskowe i dodać obrany ze skóry czosnek. Całość zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku przyprawami i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki dodać do całości, a wszystko udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów