Zimna zupa z kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1032
Składniki:
- 800 ml bulionu z kurczaka
- 2 piersi z kurczaka
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 zielony ogórek
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 pęczek zielonego koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Ogórka pokroić w drobną kotkę. Koperek i szczypiorek pokroić drobno. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej mięso i ziemniaki. Składniki te zalać bulionem z kurczaka, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości, na średnim ogniu. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia. Dodać do tego pokrojonego wcześniej ogórka, szczypiorek i zielony koperek. Mleko wymieszać ze śmietaną oraz 2 łyżkami gotowanego wywaru w kubku i przelać do całości. Wszystko doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, dobrze wymieszać, przestudzić, a następnie przelać na talerz i podawać do spożycia na zimno.
Komentarze (0)