Zimna zupa z kurczakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1032
Zimna zupa z kurczakiem
fot. Lana_M / elements.envato.com

Składniki:

  • 800 ml bulionu z kurczaka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 zielony ogórek
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Ogórka pokroić w drobną kotkę. Koperek i szczypiorek pokroić drobno. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej mięso i ziemniaki. Składniki te zalać bulionem z kurczaka, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości, na średnim ogniu. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia. Dodać do tego pokrojonego wcześniej ogórka, szczypiorek i zielony koperek. Mleko wymieszać ze śmietaną oraz 2 łyżkami gotowanego wywaru w kubku i przelać do całości. Wszystko doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, dobrze wymieszać, przestudzić, a następnie przelać na talerz i podawać do spożycia na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów