Carne Asada Fries

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3083
Carne Asada Fries
fot. BrownGuacamole / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonych frytek
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g tartego parmezanu
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na marynatę:
  • 300 g polędwicy wołowej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki sosu tabasco
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Na guacamole:
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu tabasco
  • 1 łyżka soku z limonki

Opis przygotowania:

Mięso oraz awokado umyć i osączyć z wody.

Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku wlać olej, sok pomarańczowy i sos tabasco. Składniki dokładnie wymieszać i dodać do nich polędwice wołową.

Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem oraz kolendrą, ponownie wymieszać, a następnie wstawić do lodówki i marynować przez 3 godziny. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki, osączyć z marynaty, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości z obu stron. Upieczone ściągnąć z grilla, pokroić na małe kawałki i przełożyć na talerz.

Frytki mrożone wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć je na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i dodać do mięsa na talerzu.

Przygotować guacamole: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonego awokado. Składniki w misce zalać sokiem z limonki oraz sosem tabasco, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, po czym całość rozgnieść widelcem. Rozgniecione składniki dodać do potrawy. Wszystko posypać tartym parmezanem i polać kwaśną śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów