Carne Asada Fries
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3083
Składniki:
- 200 g mrożonych frytek
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 100 g tartego parmezanu
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Na marynatę:
- 300 g polędwicy wołowej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki sosu tabasco
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Na guacamole:
- 2 dojrzale awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu tabasco
- 1 łyżka soku z limonki
Opis przygotowania:
Mięso oraz awokado umyć i osączyć z wody.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku wlać olej, sok pomarańczowy i sos tabasco. Składniki dokładnie wymieszać i dodać do nich polędwice wołową.
Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem oraz kolendrą, ponownie wymieszać, a następnie wstawić do lodówki i marynować przez 3 godziny. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki, osączyć z marynaty, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości z obu stron. Upieczone ściągnąć z grilla, pokroić na małe kawałki i przełożyć na talerz.
Frytki mrożone wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć je na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i dodać do mięsa na talerzu.
Przygotować guacamole: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonego awokado. Składniki w misce zalać sokiem z limonki oraz sosem tabasco, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, po czym całość rozgnieść widelcem. Rozgniecione składniki dodać do potrawy. Wszystko posypać tartym parmezanem i polać kwaśną śmietaną.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku wlać olej, sok pomarańczowy i sos tabasco. Składniki dokładnie wymieszać i dodać do nich polędwice wołową.
Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem oraz kolendrą, ponownie wymieszać, a następnie wstawić do lodówki i marynować przez 3 godziny. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki, osączyć z marynaty, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości z obu stron. Upieczone ściągnąć z grilla, pokroić na małe kawałki i przełożyć na talerz.
Frytki mrożone wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć je na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i dodać do mięsa na talerzu.
Przygotować guacamole: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonego awokado. Składniki w misce zalać sokiem z limonki oraz sosem tabasco, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, po czym całość rozgnieść widelcem. Rozgniecione składniki dodać do potrawy. Wszystko posypać tartym parmezanem i polać kwaśną śmietaną.
Komentarze (0)