Tapas z sosem majonezowo-paprykowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2742
Składniki:
- 5 g orzeszków pinii
- 2 białka jajek
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 15 g szynki parmeńskiej w plastrach
- 2 łyżki cieplej wody
- szczypta soli
- Na sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Dodać do tego pokrojone drobno masło, wlać 2 łyżki ciepłej wody i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione nakryć folią spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 0,7 mm i wyciąć kubkiem krążki. Na wycięte krążki przełożyć plastry szynki parmeńskiej, po czym całość nakryć kolejnym krążkiem ciasta i dokładnie zlepić. Zlepione składniki wysmarować białkiem jajka i wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor, potem wyciągnąć i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: majonez zmieszać z ostrą mieloną papryką. Połowę orzeszków pinii rozgnieść w moździerzu razem z obranym czosnkiem i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i nałożyć na upieczone ciasto. Przed podaniem posypać pozostałą połową orzeszków pinii.
Przygotować sos: majonez zmieszać z ostrą mieloną papryką. Połowę orzeszków pinii rozgnieść w moździerzu razem z obranym czosnkiem i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i nałożyć na upieczone ciasto. Przed podaniem posypać pozostałą połową orzeszków pinii.
Komentarze (0)