Zupa z karczocha z bitą śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1392
Zupa z karczocha z bitą śmietaną
fot. Ideas in Food / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 g kiełków buraczka czerwonego
  • Zupa:
  • 4 karczochy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz karczochy umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy również pokroić w dużą kostkę. Karczochy pokroić w ćwiartki. Następnie wszystkie pokrojone warzywa przełożyć razem do jednego rondla, zalać je bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli i gotować na średnim ogniu do ich miękkości. Po ugotowaniu przelać na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem ze szczyptą soli na puszystą pianę, a po ubiciu dodać ją do składników. Wszystko posypać kiełkami buraczka czerwonego i skropić sokiem z limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów