Zupa z karczocha z bitą śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1392
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 g kiełków buraczka czerwonego
- Zupa:
- 4 karczochy
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 l bulionu warzywnego
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz karczochy umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy również pokroić w dużą kostkę. Karczochy pokroić w ćwiartki. Następnie wszystkie pokrojone warzywa przełożyć razem do jednego rondla, zalać je bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli i gotować na średnim ogniu do ich miękkości. Po ugotowaniu przelać na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem ze szczyptą soli na puszystą pianę, a po ubiciu dodać ją do składników. Wszystko posypać kiełkami buraczka czerwonego i skropić sokiem z limonki.
Komentarze (0)