Sałatka z kurczaka, szpinaku i awokado

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4621
Sałatka z kurczaka, szpinaku i awokado
fot. Loozrboy / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 5 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka gotowego koncentratu pomidorowego
  • pęczek szpinaku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, po czym osączyć go z jej nadmiaru. Awokado umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do szpinaku. Piersi kurczaka oprószyć pieprzem i solą, zalać niewielką ilością wody, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić w plastry i dodać do składników. Rozgrzać olej na patelni, dodać bułkę tartą, koncentrat pomidorowy oraz łuskane orzechy włoskie. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć przez minutę, po czym ściągnąć z ognia i wymieszać ze składnikami na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów