Zupa truskawkowa z ryżem i bitą śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2009
Zupa truskawkowa z ryżem i bitą śmietaną
fot. Svadilfari / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 liście świeżej mięty do dekoracji
  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 1 kg truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sól

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, osączyć z wody i obrać z szypułek. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Mleko zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym, a zagotowane przestudzić. Następnie dwie obrane truskawki pozostawić, a resztę przełożyć do miksera, zmiksować, wlać przestudzone mleko i ponownie zmiksować, po czym przelać do miski z ryżem. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów