Zupa truskawkowa z ryżem i bitą śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2269
Składniki:
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 liście świeżej mięty do dekoracji
- 1 szklanka ryżu kleistego
- 1 kg truskawek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sól
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, osączyć z wody i obrać z szypułek. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Mleko zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym, a zagotowane przestudzić. Następnie dwie obrane truskawki pozostawić, a resztę przełożyć do miksera, zmiksować, wlać przestudzone mleko i ponownie zmiksować, po czym przelać do miski z ryżem. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)