Rurki z bitą śmietaną i truskawkami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2413
Rurki z bitą śmietaną i truskawkami
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • Wypełnienie:
  • 400 g truskawek
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Glazura:
  • 2 białka jaj
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • Ponadto:
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, odsączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Część truskawek zostawić do dekoracji deseru.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, wsypać cukier i wyrobić z tego gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i pociąć je ostrym nożem na podłużne paski o szerokości 2 cm. Wycięte paski z ciasta nawinąć na wysmarowane masłem foremki do rurek. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować białkiem jaj i posypać cukrem waniliowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, ściągnąć z rurek i przestudzić.

Przygotować wypełnienie: do przestudzonych rurek z ciasta włożyć pokrojone wcześniej truskawki. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, a po ubiciu napełnić nią rurki z truskawkami z obu stron.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów