Śliwki smażone w cieście z bitą śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2096
Śliwki smażone w cieście z bitą śmietaną
fot. @joefoodie / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g śliwek renklod
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki polewy malinowej
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Śliwki umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i usunąć pestki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wsypać do niej cukier, sól, wbić jajko i wlać mleko. Całość dokładnie wymieszać na konsystencję gęstej śmietany i zanurzyć w tym pokrojone śliwki, po czym dużą łyżką przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni.

Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na tackę. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć do szprycy i wycisnąć na tackę. Wszystko polać polewą malinową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów