Śliwki smażone w cieście z bitą śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2437
Składniki:
- 300 g śliwek renklod
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki polewy malinowej
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Śliwki umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wsypać do niej cukier, sól, wbić jajko i wlać mleko. Całość dokładnie wymieszać na konsystencję gęstej śmietany i zanurzyć w tym pokrojone śliwki, po czym dużą łyżką przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni.
Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na tackę. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć do szprycy i wycisnąć na tackę. Wszystko polać polewą malinową.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wsypać do niej cukier, sól, wbić jajko i wlać mleko. Całość dokładnie wymieszać na konsystencję gęstej śmietany i zanurzyć w tym pokrojone śliwki, po czym dużą łyżką przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni.
Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na tackę. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć do szprycy i wycisnąć na tackę. Wszystko polać polewą malinową.
Komentarze (0)