Prosty, szybki, pyszny i puszysty bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 6222
Składniki:
- Biszkopt
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 4 łyżki oleju
- 160 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3Pauly
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- Bita śmietana
- 600 ml śmietany kremówki
- 150 g cukru
- Dowolne owoce
Opis przygotowania:
Przygotować mieszankę jasnych mąk 3pauly przesiewając ją przez sitko wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z żółtkami i cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania pulchnej, gęstej piany. Dodać do niej przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać olej. Całość ostrożnie i delikatnie wymieszać aż do połączenia.
Dno wysmarowanej masłem tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać do niej biszkoptową masę. Biszkopt piec ok 40 minut w temperaturze 170ºC, sprawdzić gotowość metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić w blaszce, wyjąć i wystudzić na kratce. Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty.
Śmietanę kremówkę ubić dodając pod koniec cukier.
Blat biszkoptowy ułożyć na paterze i pokryć ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Biszkopt jest delikatny, więc nie zaleca się nasączania go. Pokryty śmietaną i owocami biszkopt przykryć drugim biszkoptowym blatem i znowu pokryć warstwą bitej śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bita śmietaną wysmarować brzegi, całość można dowolnie przyozdobić np. tartą bezglutenową czekoladą lub opruszyć kakao. Gotowe! Smacznego!
3pauly.pl
Dno wysmarowanej masłem tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać do niej biszkoptową masę. Biszkopt piec ok 40 minut w temperaturze 170ºC, sprawdzić gotowość metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić w blaszce, wyjąć i wystudzić na kratce. Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty.
Śmietanę kremówkę ubić dodając pod koniec cukier.
Blat biszkoptowy ułożyć na paterze i pokryć ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Biszkopt jest delikatny, więc nie zaleca się nasączania go. Pokryty śmietaną i owocami biszkopt przykryć drugim biszkoptowym blatem i znowu pokryć warstwą bitej śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bita śmietaną wysmarować brzegi, całość można dowolnie przyozdobić np. tartą bezglutenową czekoladą lub opruszyć kakao. Gotowe! Smacznego!
3pauly.pl
Komentarze (0)