Placki z jabłkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1890
Placki z jabłkami
fot. Migle Seikyte / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 jabłka Gloster
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jabłka umyć osączyć z wody obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry o grubości 5 mm i pozbawić gniazd nasiennych.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko oraz olej, wsypać cukier, szczyptę soli i dobrze zmiksować mikserem, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać patelnię bez tłuszczu na średnim ogniu i dodać do tego pokrojone jabłka.

Smażyć do czasu, aż zaczną się rumienić, wtedy chochelką wlać na około nich wyrobione wcześniej ciasto. Całość smażyć na rumiany kolor z obu stron, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów