Placki z jabłkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2125
Składniki:
- 4 jabłka Gloster
- 2 łyżki cukru pudru
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jabłka umyć osączyć z wody obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry o grubości 5 mm i pozbawić gniazd nasiennych.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko oraz olej, wsypać cukier, szczyptę soli i dobrze zmiksować mikserem, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać patelnię bez tłuszczu na średnim ogniu i dodać do tego pokrojone jabłka.
Smażyć do czasu, aż zaczną się rumienić, wtedy chochelką wlać na około nich wyrobione wcześniej ciasto. Całość smażyć na rumiany kolor z obu stron, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko oraz olej, wsypać cukier, szczyptę soli i dobrze zmiksować mikserem, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać patelnię bez tłuszczu na średnim ogniu i dodać do tego pokrojone jabłka.
Smażyć do czasu, aż zaczną się rumienić, wtedy chochelką wlać na około nich wyrobione wcześniej ciasto. Całość smażyć na rumiany kolor z obu stron, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)