Sałatka z linguine
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1717
Składniki:
- 200 g białej fasoli w zalewie
- 30 g makaronu linguine
- 20 g pieczarek
- 8 pomidorków cherry
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 mały por
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Fasolę białą osączyć z zalewy. Warzywa oraz pieczarki umyć i osaczyć z wody. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Por pokroić w cienkie plastry. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, po czym oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty. Następnie do smażonych składników dodać pokrojonego pora oraz osączoną z zalewy fasolę. Całość wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron oraz pokrojone pomidory. Wszystko doprawić do smaku przyprawami (jeśli trzeba), wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wymieszać z jogurtem greckim i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)