Donburi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3776
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g polędwicy wołowej
- 200 g filetów z morszczuka
- 20 g pasty wasabi
- 4 marchewki
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 szklanka ryżu
- 1 biała rzodkiew
- 1 płat nori
- 1 łyżka sezamu
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Nori sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w cienką słomkę. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć do miski. Szczypiorek pokroić drobno, po czym razem z sezamem posypać ugotowany ryż. Marchew obrać ze skóry i przełożyć do rondla. Piersi z kurczaka oraz filety rybne pokroić w kostkę i przełożyć razem do jednego rondla z marchewką. Składniki zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ugotowana rybę i mięso dodać do składników. Ugotowaną marchew przetrzeć łyżką przez sito i dodać do potrawy. Polędwice wołową pokroić na kawałki, przepuścić przez maszynkę do mięsa, wymieszać ją z sosem sojowym i dodać do składników wraz z pastą wasabi. Rzodkiew białą obrać ze skóry, oskrobać skrobakiem i dodać do całości. Wszystko posypać sparzonym wcześniej i pokrojonym nori.
Komentarze (0)