Zupa wiśniowa z bitą śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1851
Zupa wiśniowa z bitą śmietaną
fot. Heather Cowper / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g świeżych lub konserwowych wiśni bez pestek
  • 4 goździki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 l wody
  • 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • szczypta soli
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Wiśnie pozbawić pestek i ogonków, umyć, przełożyć do rondla, zasypać je cukrem, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodać do tego laski cynamonu, goździki i gotować razem przez 10 minut. Następnie kwaśną śmietanę przelać do kubka, zmieszać ją ze szczyptą soli oraz mąką i dodać do całości. Wszystko zalać winem wytrawnym, wymieszać i gotować przez 5 minut. Następnie z gotowanych składników wyciągnąć tylko laski cynamonu oraz goździki, a resztę ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i dobrze przestudzić. Przestudzone składniki wstawić na 1 godzinę do lodówki, a po tym czasie wyciągnąć i przelać je na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę i dodać do całości. Gotową zupę podawać na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów