Zupa wiśniowa z bitą śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1851
Składniki:
- 500 g świeżych lub konserwowych wiśni bez pestek
- 4 goździki
- 4 łyżki cukru
- 2 laski cynamonu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 l wody
- 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- szczypta soli
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Wiśnie pozbawić pestek i ogonków, umyć, przełożyć do rondla, zasypać je cukrem, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodać do tego laski cynamonu, goździki i gotować razem przez 10 minut. Następnie kwaśną śmietanę przelać do kubka, zmieszać ją ze szczyptą soli oraz mąką i dodać do całości. Wszystko zalać winem wytrawnym, wymieszać i gotować przez 5 minut. Następnie z gotowanych składników wyciągnąć tylko laski cynamonu oraz goździki, a resztę ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i dobrze przestudzić. Przestudzone składniki wstawić na 1 godzinę do lodówki, a po tym czasie wyciągnąć i przelać je na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę i dodać do całości. Gotową zupę podawać na zimno.
Komentarze (0)