Zupa z dzikiego czosnku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3599
Składniki:
- 400 ml bulionu warzywnego z kostki
- 200 ml mleka
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 50 g dzikiego czosnku (zielona łodyga bez ząbków)
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Dziki czosnek umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju w garnku, po czym dodać do tego pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki, wlać wino, smażyć przez 1 minutę, po czym wlać bulion warzywny i zagotować. Zagotowane składniki zmiksować mikserem. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, dodać pokrojony dziki czosnek i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Smażony czosnek dodać do zmiksowanych składników, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i wlać mleko. Wszystko dokładnie wymieszać, zagotować i przelać na talerz.
Komentarze (0)