Zupa z dzikiego czosnku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3337
Zupa z dzikiego czosnku
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 200 ml mleka
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 50 g dzikiego czosnku (zielona łodyga bez ząbków)
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Dziki czosnek umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju w garnku, po czym dodać do tego pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki, wlać wino, smażyć przez 1 minutę, po czym wlać bulion warzywny i zagotować. Zagotowane składniki zmiksować mikserem. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, dodać pokrojony dziki czosnek i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Smażony czosnek dodać do zmiksowanych składników, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i wlać mleko. Wszystko dokładnie wymieszać, zagotować i przelać na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów