![Kotlety z soczewicy i bakłażana z tapenadą, śmietaną i cebulą](https://smakowity.pl/storage/6934/conversions/kotlety-z-soczewicy-i-baklazana-z-tapenada-smietana-i-cebula-medium.jpg)
Tapenada
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2350
![Tapenada](https://smakowity.pl/storage/2770/conversions/tapenada-large.jpg)
Składniki:
- 230 g czarnych oliwek
- 100 g wędzonej sardeli
- 100 g kaparów w zalewie
- 50 ml oliwy z oliwek
- 4 kromki chleba pszennego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Chleb pokroić na małe kromki i wyłożyć na talerz. Papryczkę oraz natkę pietruszki umyć, osączyć z wody, pokroić drobno i przełożyć do blendera. Oliwki pozbawić pestek, część nabić na wykałaczki i wyłożyć na talerz. Pozostałą część pokroić na połowy i dodać do składników. Dodać do tego osączone z zalewy kapary, wędzoną sardelę, obrany ze skory czosnek, wlać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i całość zmiksować. Zmiksowane składniki doprawić do smaku pieprzem, solą, dokładnie wymieszać i dodać do chleba.
Komentarze (0)