Zupa z czosnku niedźwiedziego
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1180
Składniki:
- 350 ml bulionu warzywnego
- 250 ml mleka 2%
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 50 g czosnku niedźwiedziego
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Czosnek niedźwiedzi umyć, odsączyć z wody i pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać połowę pokrojonego wcześniej czosnku niedźwiedziego i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego pokrojone ziemniaki, wlać wino i gotować przez 10 minut. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, dodać pozostałą połowę czosnku niedźwiedziego, gotować przez 3 minuty, a następnie wlać do tego mleko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i doprowadzić do wrzenia. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)