Zupa z czosnku niedźwiedziego

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 52
Zupa z czosnku niedźwiedziego
fot. Katrin Gilger (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml mleka 2%
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 50 g czosnku niedźwiedziego
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Czosnek niedźwiedzi umyć, odsączyć z wody i pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać połowę pokrojonego wcześniej czosnku niedźwiedziego i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego pokrojone ziemniaki, wlać wino i gotować przez 10 minut. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, dodać pozostałą połowę czosnku niedźwiedziego, gotować przez 3 minuty, a następnie wlać do tego mleko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i doprowadzić do wrzenia. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Więcej przepisów