Ciasto Napoleon
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3315
Składniki:
- Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 2 jajka
- 2 łyżki czystej wódki
- 1 łyżka octu winnego
- 0,5 szklanki letniej wody
- Krem:
- 200 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- 4 żółtka jaj
- 2 całe jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 l mleka 2%
- 0,5 szklanki cukru
- Ponadto:
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka truskawek
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej pokrojone w drobną kostkę masło, wbić do tego jajka, wlać letnią wodę, wódkę, ocet i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 2 mm, podzielić je na kilka części, po czym każdą część podsypać mąką z jednej strony i przełożyć na blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować krem: 750 ml mleka przelać do rondla, dodać do tego masło, wsypać cukier praz cukier waniliowy i razem zagotować na średnim ogniu. Pozostałe mleko przelać do kolejnego rondla, wbić do niego jajka, dodać żółtka jaj, wsypać mąką pszenną oraz ziemniaczaną i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przelać stopniowo do zagotowanego mleka ze składnikami. Całość wymieszać i gotować już na zmniejszonym ogniu do chwili, aż wszystko zacznie gęstnieć,. Wtedy ściągnąć z ognia. Gotową masą wysmarować upieczone wcześniej ciasto i nałożyć jedno na drugie, dobrze dociskając do siebie.
Po ułożeniu ostatniej warstwy ciasta wszystko posypać obficie cukrem pudrem i udekorować umytymi i odsączonymi z wody truskawkami.
Przygotować krem: 750 ml mleka przelać do rondla, dodać do tego masło, wsypać cukier praz cukier waniliowy i razem zagotować na średnim ogniu. Pozostałe mleko przelać do kolejnego rondla, wbić do niego jajka, dodać żółtka jaj, wsypać mąką pszenną oraz ziemniaczaną i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przelać stopniowo do zagotowanego mleka ze składnikami. Całość wymieszać i gotować już na zmniejszonym ogniu do chwili, aż wszystko zacznie gęstnieć,. Wtedy ściągnąć z ognia. Gotową masą wysmarować upieczone wcześniej ciasto i nałożyć jedno na drugie, dobrze dociskając do siebie.
Po ułożeniu ostatniej warstwy ciasta wszystko posypać obficie cukrem pudrem i udekorować umytymi i odsączonymi z wody truskawkami.
Komentarze (0)