Ciasto Napoleon

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2909
Ciasto Napoleon
fot. Dream79 (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki czystej wódki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Krem:
  • 200 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 4 żółtka jaj
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 l mleka 2%
  • 0,5 szklanki cukru
  • Ponadto:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka truskawek

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej pokrojone w drobną kostkę masło, wbić do tego jajka, wlać letnią wodę, wódkę, ocet i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 2 mm, podzielić je na kilka części, po czym każdą część podsypać mąką z jednej strony i przełożyć na blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować krem: 750 ml mleka przelać do rondla, dodać do tego masło, wsypać cukier praz cukier waniliowy i razem zagotować na średnim ogniu. Pozostałe mleko przelać do kolejnego rondla, wbić do niego jajka, dodać żółtka jaj, wsypać mąką pszenną oraz ziemniaczaną i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przelać stopniowo do zagotowanego mleka ze składnikami. Całość wymieszać i gotować już na zmniejszonym ogniu do chwili, aż wszystko zacznie gęstnieć,. Wtedy ściągnąć z ognia. Gotową masą wysmarować upieczone wcześniej ciasto i nałożyć jedno na drugie, dobrze dociskając do siebie.

Po ułożeniu ostatniej warstwy ciasta wszystko posypać obficie cukrem pudrem i udekorować umytymi i odsączonymi z wody truskawkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów