Zupa krem z buraków

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 628
Zupa krem z buraków
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 500 g czerwonych buraków
  • 300 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz czarny mielony
  • świeży tymianek
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • cukier

Opis przygotowania:

Ziemniaki, buraki, marchew i pietruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skory, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej buraki i smażyć je przez 40 sekund. Wlać do tego bulion warzywny i gotować przez 20 minut. Po tym czasie dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki, marchew i pietruszkę.

Wszystko gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, całość doprawić do smaku szczyptą soli, cukru, sokiem z cytryny i wymieszać. Po wymieszaniu zagotować, po czym ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać do misek.

Gotową zupę udekorować natką zielonej pietruszki oraz świeżym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów