Lekkie bezglutenowe spaghetti z pieczarkami, jabłuszkami kaparowymi i płatkami czosnku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1569
Składniki:
- Prosty i szybki przepis na aromatyczne, lekkie danie bezglutenowe, które z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza będącego na bezglutenowej diecie z konieczności lub z wyboru.
- • 200 g makaronu spaghetti bezglutenowego 3Pauly
- • 250 g pieczarek
- • 1 cebula
- • 2 ząbki czosnku ( jeden do sosu a drugi do starcia na płatki i posypania gotowego dania )
- • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- • 300 ml passaty pomidorowej
- • 6 jabłuszek kaparowych ( plus ewentualnie dodatkowe szt do ozdoby )
- • Suszona lub świeża bazylia - pół łyżeczki
- • Suszony lub świeży majeranek - łyżeczka
- • parmezan do posypania
- • pieprz
- • sól
Opis przygotowania:
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę, posolić i krótko podsmażyć na średnim ogniu. Dodać passatę, pokrojone w plasterki Jabłuszka kaparowe oraz ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dodać zioła i dusić na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Bezglutenowy makaron 3pauly ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Pozostały ząbek czosnku zetrzeć na szatkownicy w cieniutkie płatki. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, oprószyć parmezanem i kilkoma płatkami czosnkowymi, przyozdobić jabłuszkami kaparowymi i gotowe!
Smacznego
ucztawloska.blogspot.com
Smacznego
ucztawloska.blogspot.com
Komentarze (0)