Lekkie bezglutenowe spaghetti z pieczarkami, jabłuszkami kaparowymi i płatkami czosnku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1569
Lekkie bezglutenowe spaghetti z pieczarkami, jabłuszkami kaparowymi i płatkami czosnku
fot. Ucztawloska.blogspot.com

Składniki:

  • Prosty i szybki przepis na aromatyczne, lekkie danie bezglutenowe, które z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza będącego na bezglutenowej diecie z konieczności lub z wyboru.
  • • 200 g makaronu spaghetti bezglutenowego 3Pauly
  • • 250 g pieczarek
  • • 1 cebula
  • • 2 ząbki czosnku ( jeden do sosu a drugi do starcia na płatki i posypania gotowego dania )
  • • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • • 300 ml passaty pomidorowej
  • • 6 jabłuszek kaparowych ( plus ewentualnie dodatkowe szt do ozdoby )
  • • Suszona lub świeża bazylia - pół łyżeczki
  • • Suszony lub świeży majeranek - łyżeczka
  • • parmezan do posypania
  • • pieprz
  • • sól

Opis przygotowania:

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę, posolić i krótko podsmażyć na średnim ogniu. Dodać passatę, pokrojone w plasterki Jabłuszka kaparowe oraz ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dodać zioła i dusić na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Bezglutenowy makaron 3pauly ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Pozostały ząbek czosnku zetrzeć na szatkownicy w cieniutkie płatki. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, oprószyć parmezanem i kilkoma płatkami czosnkowymi, przyozdobić jabłuszkami kaparowymi i gotowe!

Smacznego

ucztawloska.blogspot.com

Autor: mniam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów