Tuńczyk w czosnku i chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1552
Tuńczyk w czosnku i chili
fot. Ron Dollete / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z tuńczyka
  • 10 ząbków czosnku
  • 4 liście bazylii
  • 2 czerwone papryki
  • 2 plastry cytryny
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki chili
  • olej do smażenia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Następnie rybę oprószyć pieprzem, solą oraz majerankiem i smażyć z każdej strony na patelni na mocno rozgrzanym oleju przez 3 minuty. Usmażoną osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Potem przełożyć go na jedną połowę usmażonej ryby. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry, przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, smażyć przez 40 sekund, po czym przełożyć na drugą połowę smażonej ryby. Stronę tą posypać również mieloną papryką chili. Całość udekorować plastrami cytryny, bazylią oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów