Czapki Napoleona
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2224
Składniki:
- 200 g tłuczonych pistacji
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 120 g cukru pudru
- 1 jajko
- Wypełnienie:
- 250 g naturalnego marcepanu
- 100 g cukru pudru
- 1 białko jajka
- Polewa:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem, dodać masło, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i kubkiem wyciąć w krążki. Przygotować wypełnienie: marcepan naturalny przełożyć do miski i zasypać go cukrem pudrem. Dodać do tego białko jajka, całość ugnieść ręką, uformować małe kulki i nałożyć je na środek wyciętych krążków ciasta. Następnie z tego uformować palcami trójkąty, dokładnie zlepiając górne brzegi ciasta. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć i przestudzić.
Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla, dodać masło, postawić na małym ogniu, rozpuścić na płynną masę, wymieszać łyżeczką i ściągnąć z ognia.
W rozpuszczonej masie zanurzyć same spody upieczonych ciastek, posypać je tłuczonymi pistacjami, przełożyć na talerz i pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla, dodać masło, postawić na małym ogniu, rozpuścić na płynną masę, wymieszać łyżeczką i ściągnąć z ognia.
W rozpuszczonej masie zanurzyć same spody upieczonych ciastek, posypać je tłuczonymi pistacjami, przełożyć na talerz i pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Komentarze (0)