Kotlety z kurczaka, cukini i soczewicy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3459
Składniki:
- 3 małe, zielone cukinie
- 2 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 jajko
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka przypraw garam masala
- 0,5 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Marchew zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Cukinie obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kapustę czerwoną pokroić w cienkie plastry, po czym sparzyć 4 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie wymieszać ją ze startą marchewką, odrobiną pokrojonej natki pietruszki, sokiem cytrynowym, pieprzem, solą oraz cukrem i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do zmielonego mięsa dodać 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy, część pokrojonej drobno natki zielonej pietruszki (kolejną część pozostawić do kolejnych kotletów z cukinią), dodać 1 pokrojoną drobno cukinie, wbić jajko, doprawić szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i uformować z tego kotlety. Dwie kolejne pokrojone cukinie zmieszać z 1 szklanką mąki z ciecierzycy, wlać odrobinę letniej wody, dodać przyprawę garam masala, mieloną paprykę, ostatnią część pokrojonej natki zielonej pietruszki, doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać i z całości również uformować kotlety. Uformowane kotlety mięsne oraz z cukinii przełożyć na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)