Kotlety z kurczaka, cukini i soczewicy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3493
Kotlety z kurczaka, cukini i soczewicy
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 małe, zielone cukinie
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka przypraw garam masala
  • 0,5 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Marchew zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Cukinie obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kapustę czerwoną pokroić w cienkie plastry, po czym sparzyć 4 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie wymieszać ją ze startą marchewką, odrobiną pokrojonej natki pietruszki, sokiem cytrynowym, pieprzem, solą oraz cukrem i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do zmielonego mięsa dodać 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy, część pokrojonej drobno natki zielonej pietruszki (kolejną część pozostawić do kolejnych kotletów z cukinią), dodać 1 pokrojoną drobno cukinie, wbić jajko, doprawić szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i uformować z tego kotlety. Dwie kolejne pokrojone cukinie zmieszać z 1 szklanką mąki z ciecierzycy, wlać odrobinę letniej wody, dodać przyprawę garam masala, mieloną paprykę, ostatnią część pokrojonej natki zielonej pietruszki, doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać i z całości również uformować kotlety. Uformowane kotlety mięsne oraz z cukinii przełożyć na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów