Wareniki z ziemniakami, kiszoną kapustą i jogurtem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1080
Składniki:
- 400 ml jogurtu greckiego
- natka zielonej pietruszki
- Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- Farsz:
- 500 g ziemniaków
- 400 g kiszonej kapusty
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i pokroić drobno.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczypta soli. Wlać do tego ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką.
Przygotować farsz: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu kapustę kiszoną odcisnąć ręcznie z nadmiaru kwasu i dodać ją do zeszklonej cebuli. Cebulę z kapustą oprószyć suszonym majerankiem, mielonym czarnym pieprzem, wymieszać i smażyć przez 2, 5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć to z ognia i wymieszać z ubitymi wcześniej gotowanymi ziemniakami.
Całość nałożyć łyżeczką na wycięte wcześniej krążki z ciasta, dokładnie zlepić ręcznie, po czym włożyć na 3 minuty do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Po tym czasie odcedzić z wody, wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki. Podawać z jogurtem greckim.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczypta soli. Wlać do tego ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką.
Przygotować farsz: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu kapustę kiszoną odcisnąć ręcznie z nadmiaru kwasu i dodać ją do zeszklonej cebuli. Cebulę z kapustą oprószyć suszonym majerankiem, mielonym czarnym pieprzem, wymieszać i smażyć przez 2, 5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć to z ognia i wymieszać z ubitymi wcześniej gotowanymi ziemniakami.
Całość nałożyć łyżeczką na wycięte wcześniej krążki z ciasta, dokładnie zlepić ręcznie, po czym włożyć na 3 minuty do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Po tym czasie odcedzić z wody, wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki. Podawać z jogurtem greckim.
Komentarze (0)