Wareniki z ziemniakami, kiszoną kapustą i jogurtem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 789
Wareniki z ziemniakami, kiszoną kapustą i jogurtem
fot. AtlasComposer (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 ml jogurtu greckiego
  • natka zielonej pietruszki
  • Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i pokroić drobno.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczypta soli. Wlać do tego ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką.

Przygotować farsz: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu kapustę kiszoną odcisnąć ręcznie z nadmiaru kwasu i dodać ją do zeszklonej cebuli. Cebulę z kapustą oprószyć suszonym majerankiem, mielonym czarnym pieprzem, wymieszać i smażyć przez 2, 5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć to z ognia i wymieszać z ubitymi wcześniej gotowanymi ziemniakami.

Całość nałożyć łyżeczką na wycięte wcześniej krążki z ciasta, dokładnie zlepić ręcznie, po czym włożyć na 3 minuty do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Po tym czasie odcedzić z wody, wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki. Podawać z jogurtem greckim.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów