Jabłka zapiekane z wiśniami i granolą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1534
Składniki:
- 400 g drylowanych wiśni
- 400 g granoli owocowej
- 150 g rozpuszczonego masła
- 2 słodkie jabłka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła bo wysmarowania blachy do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Blachę do przeczenia wysmarować masłem. Jabłka umyć, osączyć z wody, usunąć z nich gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć go na wysmarowaną blachę do pieczenia. Ułożone jabłka posypać mielonym cynamonem. Następnie dodać do tego drylowane wiśnie i dobrze wyrównać je łopatką. Na rozłożone owoce wsypać granolę owocową. Roztopione masło wymieszać z cukrem w kubku i polać nim całość. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)