Jabłka zapiekane z wiśniami i granolą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1534
Jabłka zapiekane z wiśniami i granolą
fot. tycoon101 / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g drylowanych wiśni
  • 400 g granoli owocowej
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 2 słodkie jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła bo wysmarowania blachy do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Blachę do przeczenia wysmarować masłem. Jabłka umyć, osączyć z wody, usunąć z nich gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć go na wysmarowaną blachę do pieczenia. Ułożone jabłka posypać mielonym cynamonem. Następnie dodać do tego drylowane wiśnie i dobrze wyrównać je łopatką. Na rozłożone owoce wsypać granolę owocową. Roztopione masło wymieszać z cukrem w kubku i polać nim całość. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów