Zupa z czerwonej kapusty i kukurydzy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1269
Zupa z czerwonej kapusty i kukurydzy
fot. garlandcannon / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka przyprawy Maggi
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Marchew i kapustę umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Kapustę pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Następnie do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny, dodać pokrojoną wcześniej marchew, kapustę czerwoną i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego osaczoną z zalewy kukurydzę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą Maggi, dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów