Rzepa smażona z jogurtem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2769
Składniki:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 białe rzepy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- 1 garść świeżego szpinaku
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rzepę oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Rzepę obrać ze skóry, po czym jedną pokroić w cienkie plastry, natomiast drugą rzepę pokroić w kostkę. Pokrojone plastry rzepy włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i wyłożyć na talerz. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do usmażonej rzepy. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Wszystko zalać jogurtem greckim, posypać pokrojonym szpinakiem oraz pokrojoną w kostkę rzepą.
Komentarze (0)