Rzepa smażona z jogurtem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2871
Rzepa smażona z jogurtem
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 białe rzepy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rzepę oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Rzepę obrać ze skóry, po czym jedną pokroić w cienkie plastry, natomiast drugą rzepę pokroić w kostkę. Pokrojone plastry rzepy włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i wyłożyć na talerz. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do usmażonej rzepy. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Wszystko zalać jogurtem greckim, posypać pokrojonym szpinakiem oraz pokrojoną w kostkę rzepą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów