Marynowane jajka
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3862
Składniki:
- 6 jaj
- 2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 2 szklanki wody
- 2 zielone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 1 cebula
- 1 suszony koper do ogórków
- 0,5 szklanki cukru
- sól
Opis przygotowania:
Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić i obrać ze skorupek. Pomidory zielone umyć i osączyć z wody. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, po czym czosnek pokroić na kawałki, a cebulę w cienkie plastry i przełożyć do dużego słoja. Następnie dodać do tego suszony koper do ogórków i włożyć do tego ugotowane wcześniej jajka. Ocet z wodą wlać do rondla, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, wsypać cukier i zagotować. Po zagotowaniu doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i przelać do składników w słoju. Całość zakręcić pokrywka i włożyć do dużego rondla do połowy zalanego wodą. Wszystko zagotować na średnim ogniu, po czym wyciągnąć z wody i odstawić w chłodne miejsce. Po dwóch dniach nadają się do spożycia.
Komentarze (0)