Marynowane jajka

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3552
Marynowane jajka
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 6 jaj
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 2 szklanki wody
  • 2 zielone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 suszony koper do ogórków
  • 0,5 szklanki cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić i obrać ze skorupek. Pomidory zielone umyć i osączyć z wody. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, po czym czosnek pokroić na kawałki, a cebulę w cienkie plastry i przełożyć do dużego słoja. Następnie dodać do tego suszony koper do ogórków i włożyć do tego ugotowane wcześniej jajka. Ocet z wodą wlać do rondla, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, wsypać cukier i zagotować. Po zagotowaniu doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i przelać do składników w słoju. Całość zakręcić pokrywka i włożyć do dużego rondla do połowy zalanego wodą. Wszystko zagotować na średnim ogniu, po czym wyciągnąć z wody i odstawić w chłodne miejsce. Po dwóch dniach nadają się do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów