Coleslaw z czerwonej kapusty i kurczakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2226
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cebula biała
- 0,5 główki czerwonej kapusty
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka oraz łodygi selera naciowego pokroić w kostkę, przełożyć je razem do rondla, po czym zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przestudzić i przełożyć do miski. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce wraz z 1 łyżką majonezu. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach i wrzucić do rondla. Zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, szybko zagotować, odcedzić, przestudzić i przełożyć do miski. Następnie cebulę białą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do ugotowanej kapusty. Wlać do tego sok cytrynowy, wsypać cukier, dodać szczyptę soli oraz pieprzu i pozostały majonez. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do składników na talerzu.
Komentarze (0)