Coleslaw z czerwonej kapusty i kurczakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2226
Coleslaw z czerwonej kapusty i kurczakiem
fot. ChristineLeiser / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cebula biała
  • 0,5 główki czerwonej kapusty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka oraz łodygi selera naciowego pokroić w kostkę, przełożyć je razem do rondla, po czym zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przestudzić i przełożyć do miski. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce wraz z 1 łyżką majonezu. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach i wrzucić do rondla. Zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, szybko zagotować, odcedzić, przestudzić i przełożyć do miski. Następnie cebulę białą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do ugotowanej kapusty. Wlać do tego sok cytrynowy, wsypać cukier, dodać szczyptę soli oraz pieprzu i pozostały majonez. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów