Omlet z bakłażana

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2951
Omlet z bakłażana
fot. dbgg1979 (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0
Jest to bardzo proste w przygotowaniu danie kuchni filipińskiej, znane tam jako tortang talong. Zazwyczaj jest to grillowany bakłażan moczony w roztrzepanym jajku i smażony z dodatkiem warzyw. Idealnie sprawdzi się na śniadanie lub lunch.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 bakłażany
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 limonki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Pomidory pokroić na małe kawałki. Cebule z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Jajka wbić do miski i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i mielonego, czarnego pieprzu. Pokrojone plastry bakłażana przełożyć na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oleju i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i pozbawić je skóry. Do roztrzepanych jaj dodać pokrojone pomidory, cebulę z czosnkiem i dobrze wymieszać. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego pozbawione skóry smażone bakłażany. Wszystko zalać wymieszanymi jajkami z warzywami. Całość smażyć z obu stron na rumiany kolor, a po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów