Omlet z bakłażana
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2963
Jest to bardzo proste w przygotowaniu danie kuchni filipińskiej, znane tam jako tortang talong. Zazwyczaj jest to grillowany bakłażan moczony w roztrzepanym jajku i smażony z dodatkiem warzyw. Idealnie sprawdzi się na śniadanie lub lunch.
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2 bakłażany
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 limonki
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Pomidory pokroić na małe kawałki. Cebule z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Jajka wbić do miski i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i mielonego, czarnego pieprzu. Pokrojone plastry bakłażana przełożyć na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oleju i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i pozbawić je skóry. Do roztrzepanych jaj dodać pokrojone pomidory, cebulę z czosnkiem i dobrze wymieszać. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego pozbawione skóry smażone bakłażany. Wszystko zalać wymieszanymi jajkami z warzywami. Całość smażyć z obu stron na rumiany kolor, a po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)