Zupa z cukini
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4874
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- ok. 4 łyżek oleju do podsmażenia cebuli
- chili w proszku
- oregano
Opis przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, aż się zeszkli. Do cebuli dodać obraną, drobno pokrojoną cukinię i czosnek. Smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Potem zalać to bulionem i gotować, aż cukinia całkiem zmięknie (ok. 30 minut). Odstawić z ognia i poczekać, aż trochę przestygnie, potem zmiksować. Na końcu dodać oregano, chili i śmietanę. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia i zaraz po tym zdjąć z ognia.
Podawać z makaronem nitki lub groszkiem ptysiowym.
Podawać z makaronem nitki lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze (0)