Boczek po syczuańsku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1546
Boczek po syczuańsku
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g surowego boczku wieprzowego
  • 100 g pędów z bambusa z puszki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 brokuł chiński
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • Marynata:
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • Sos:
  • 4 łyżki bulionu drobiowego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki czerwonego octu
  • sól

Opis przygotowania:

Brokuła chińskiego umyć, odsączyć z wody i pokroić na kawałki. Boczek pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i przełożyć go do miski.

Przygotować marynatę: do kubka wlać sos sojowy, wino wytrawne, wodę i wsypać do tego skrobię kukurydzianą. Całość dokładnie wymieszać i zalać tym boczek w misce. Mięso trzymać w marynacie przez godzinę. Po tym czasie odcedzić je z marynaty.

Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego mielony imbir oraz pokrojonego wcześniej brokuła. Składniki na patelni wymieszać i smazyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do smażonych składników na patelni. Dodać do tego marynowane mięso i odsączone z zalewy pędy bambusa. Całość wymieszać i dusić przez do miękkości mięsa. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz wraz z brokułem i pędami bambusa.

Przygotować sos: na patelnię wlać bulion warzywny, sos sojowy, ocet czerwony i wsypać do tego cukier. Całość wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, po czym zagotować, ściągnąć z ognia i polać mięso na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów