Boczek po syczuańsku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1988
Składniki:
- 600 g surowego boczku wieprzowego
- 100 g pędów z bambusa z puszki
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 brokuł chiński
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- Marynata:
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki wina białego wina wytrawnego
- 2 łyżki wody
- 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- Sos:
- 4 łyżki bulionu drobiowego
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1,5 łyżki czerwonego octu
- sól
Opis przygotowania:
Brokuła chińskiego umyć, odsączyć z wody i pokroić na kawałki. Boczek pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i przełożyć go do miski.
Przygotować marynatę: do kubka wlać sos sojowy, wino wytrawne, wodę i wsypać do tego skrobię kukurydzianą. Całość dokładnie wymieszać i zalać tym boczek w misce. Mięso trzymać w marynacie przez godzinę. Po tym czasie odcedzić je z marynaty.
Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego mielony imbir oraz pokrojonego wcześniej brokuła. Składniki na patelni wymieszać i smazyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do smażonych składników na patelni. Dodać do tego marynowane mięso i odsączone z zalewy pędy bambusa. Całość wymieszać i dusić przez do miękkości mięsa. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz wraz z brokułem i pędami bambusa.
Przygotować sos: na patelnię wlać bulion warzywny, sos sojowy, ocet czerwony i wsypać do tego cukier. Całość wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, po czym zagotować, ściągnąć z ognia i polać mięso na talerzu.
Przygotować marynatę: do kubka wlać sos sojowy, wino wytrawne, wodę i wsypać do tego skrobię kukurydzianą. Całość dokładnie wymieszać i zalać tym boczek w misce. Mięso trzymać w marynacie przez godzinę. Po tym czasie odcedzić je z marynaty.
Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego mielony imbir oraz pokrojonego wcześniej brokuła. Składniki na patelni wymieszać i smazyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do smażonych składników na patelni. Dodać do tego marynowane mięso i odsączone z zalewy pędy bambusa. Całość wymieszać i dusić przez do miękkości mięsa. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz wraz z brokułem i pędami bambusa.
Przygotować sos: na patelnię wlać bulion warzywny, sos sojowy, ocet czerwony i wsypać do tego cukier. Całość wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, po czym zagotować, ściągnąć z ognia i polać mięso na talerzu.
Komentarze (0)