Omurice
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2972
Składniki:
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 łyżki mleka
- 2 piersi z kurczaka
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka pikantnego keczupu
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w kostkę piersi kurczaka, oprószyć je pieprzem oraz solą i przyrumienić na średnim ogniu. Następnie dodać do tego koncentrat pomidorowy i odparowany wcześniej ryż, po czym dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym. Następnie jajka wbić do rondla i roztrzepać trzepaczką z mlekiem oraz szczyptą soli. Roztrzepane przelać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na to przełożyć usmażone składniki z ryżem i całość zawinąć. Gotową potrawę polać pikantnym keczupem.
Komentarze (0)