Omurice

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2972
Omurice
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki mleka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pikantnego keczupu
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w kostkę piersi kurczaka, oprószyć je pieprzem oraz solą i przyrumienić na średnim ogniu. Następnie dodać do tego koncentrat pomidorowy i odparowany wcześniej ryż, po czym dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym. Następnie jajka wbić do rondla i roztrzepać trzepaczką z mlekiem oraz szczyptą soli. Roztrzepane przelać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na to przełożyć usmażone składniki z ryżem i całość zawinąć. Gotową potrawę polać pikantnym keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów