Zupa z awokado i cukinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2135
Składniki:
- 2 młode cukinie zielone
- 2 owoce awokado
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 zielona papryka
- sok z 1 cytryny
- 100 ml śmietany 12%
- garść bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Owoce i warzywa umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, następnie 1 i 1/2 zmiksować, a pozostałą połówkę pokroić w drobną kostkę. Cukinie obrać ze skóry, jedną ćwiartkę pokroić w drobną kostkę, a resztę zmiksować z drobno pokrojona i pozbawioną nasion papryką. Zmiksowane składniki zalać 1 l wody, dodać pokrojone drobno łodygi selera i zagotować na małym ogniu. Potem dodać do tego pokrojoną w kostkę cukinię i awokado. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ponownie zagotować. Następnie ściągnąć z ognia, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku przyprawami i przelać na talerz. Zupę udekorować bazylią.
Komentarze (0)