Zupa cukiniowa z miso oraz tofu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2024
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 300 g tofu
- 1 młoda, zielona cukinia
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka białej pasty miso
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- jasny sos sojowy
- pęczek drobnego szczypiorku
Opis przygotowania:
Cukinię oraz szczypiorek dokładnie umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w bardzo cieniutkie, podłużne plastry, a szczypiorek pokroić drobno. Następnie do rondla wlać bulion warzywny i dodać do tego pastę miso z musztardą. Składniki w rondlu wymieszać i zagotować. Do zagotowanych składników dodać pokrojone drobno tofu. Całość doprawić do smaku niewielką ilością sosu sojowego, wymieszać i zagotować. Z zagotowanych składników odebrać 2 łyżki wywaru, wymieszać go ze śmietaną w kubku i przelać do całości. Wszystko ponownie wymieszać, po czym dodać do tego pokrojoną wcześniej cukinię i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)