Zupa makaronowa z kurczakiem i cukinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1920
Składniki:
- 800 ml mleka kokosowego
- 300 g makaronu grubszej nitki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 mała zielona cukinia
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej czerwonej papryki
- sól
- garstka świezej bazylii
Opis przygotowania:
Cukinię oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i odcisnąć ją ręcznie z nadmiaru soku. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Następnie piersi z kurczaka pokroić w dużą kostkę, przełożyć je do rondla, zalać mlekiem kokosowym i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego odciśniętą wcześniej cukinię. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, mielonej papryki i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu składniki ściągnąć z ognia i zalać nimi makaron w misce. Wszystko udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)