Zupa-krem z cukinii
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1885
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 400 g miąższu z zielonej cukinii
- 2 duże ziemniaki
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sezamu
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w kostkę. Miąższ z cukinii umyć i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego masła dodać pokrojone ziemniaki i smażyć przez 1 minutę. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojony miąższ z cukinii i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki przelać do miski, dodać do tego śmietanę kremówkę i posypać tartą gałką muszkatołową oraz smażonym sezamem.
Komentarze (0)