Zupa paprykowa z serem i cukinią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2773
Zupa paprykowa z serem i cukinią
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 10 dag tartego sera żółtego
  • 4 czerwone papryki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 liście selera
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Papryki przekroić, usunąć nasiona, po czym pokroić w kostkę. Cukinię przekroić w dwa podłużne plastry, a resztę pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju w garnku, dodać pokrojoną cebulę oraz starty imbir i smażyć przez 40 sekund. Do smażonych składników wlać bulion warzywny, dodać pokrojoną paprykę, cukinię, mieloną paprykę i zagotować. Potem ściągnąć z ognia, wlać jogurt, dodać połowę tartego sera i całość dokładnie zmiksować. Następnie doprawić do smaku pieprzem oraz solą i przelać na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną w podłużne plastry cukinię, oprószyć solą i smażyć przez 30 sekund. Usmażona ściągnąć z ognia, zrolować, spiąć wykałaczką i dodać do zupy. Do spiętej cukinii wsypać drugą połowę tartego żółtego sera i udekorować liśćmi selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów