Zupa paprykowa z serem i cukinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2773
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 10 dag tartego sera żółtego
- 4 czerwone papryki
- 4 łyżki oleju
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 liście selera
- 1 młoda cukinia
- 1 cebula
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Papryki przekroić, usunąć nasiona, po czym pokroić w kostkę. Cukinię przekroić w dwa podłużne plastry, a resztę pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju w garnku, dodać pokrojoną cebulę oraz starty imbir i smażyć przez 40 sekund. Do smażonych składników wlać bulion warzywny, dodać pokrojoną paprykę, cukinię, mieloną paprykę i zagotować. Potem ściągnąć z ognia, wlać jogurt, dodać połowę tartego sera i całość dokładnie zmiksować. Następnie doprawić do smaku pieprzem oraz solą i przelać na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną w podłużne plastry cukinię, oprószyć solą i smażyć przez 30 sekund. Usmażona ściągnąć z ognia, zrolować, spiąć wykałaczką i dodać do zupy. Do spiętej cukinii wsypać drugą połowę tartego żółtego sera i udekorować liśćmi selera.
Komentarze (0)