Zupa z ciecierzycy, szpinaku i jajek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2185
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 350 g mrożonego szpinaku
- 2 jajka
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1,5 l wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 6 godzin. Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak rozmrozić. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać przecier pomidorowy, rozmrożony szpinak i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników wlać ciecierzycę z wodą, w której się moczyła. Dodać do tego obraną, całą cebulę, pokrojoną na kawałki marchew i liść laurowy. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i gotować do miękkości składników. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Jajka włożyć do rondla, po czym zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Odcedzone obrać ze skorupek, pokroić w cienkie krążki i dodać do całości.
Komentarze (0)