Zupa z ciecierzycy, szpinaku i jajek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1972
Zupa z ciecierzycy, szpinaku i jajek
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 350 g mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1,5 l wody
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 6 godzin. Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak rozmrozić. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać przecier pomidorowy, rozmrożony szpinak i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników wlać ciecierzycę z wodą, w której się moczyła. Dodać do tego obraną, całą cebulę, pokrojoną na kawałki marchew i liść laurowy. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i gotować do miękkości składników. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Jajka włożyć do rondla, po czym zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Odcedzone obrać ze skorupek, pokroić w cienkie krążki i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów