Placki z ciecierzycy, cukinii i szpinaku

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2215
Placki z ciecierzycy, cukinii i szpinaku
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g ciecierzycy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie opłukać. Ciecierzycę przesypać do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie połowę z odcedzonej wcześniej ciecierzycy zmiksować mikserem na drobną masę, a pozostałą połowę ciecierzycę pozostawić w całości. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski i odcisnąć ją ręcznie z nadmiaru wody. Odciśniętą cukinię dodać do zmiksowanej ciecierzycy, po czym dodać do tego również całą ciecierzycę, obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek oraz szpinak. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i uformować z tego małe kotlety ręcznie. Przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć je z obu stron do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów