Sałatka ze szpinaku, jajek i boczku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3649
Sałatka ze szpinaku, jajek i boczku
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g szpinaku
  • 20 g wędzonego boczku
  • 8 jajek przepiórczych
  • 6 pieczarek
  • 5 dag orzeszków pinii
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Szpinak sparzyć lekko osolonym wrzątkiem i osączyć z wody. Pomidory umyć, pokroić na kawałki i połączyć ze szpinakiem. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Boczek pokroić w kostkę, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać do tego orzeszki pinii i smażyć przez 40 sekund pod przykryciem. Potem wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać pokrojone pieczarki i dusić przez 2 minuty. Uduszone składniki dodać do szpinaku. Następnie 2 łyżki oliwy z oliwek zmieszać z syropem klonowym, octem jabłkowym, szczyptą soli i pieprzu, dokładnie wymieszać i połączyć ze składnikami. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, wbić 4 jajka przepiórcze i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Kolejne 4 jajka przepiórcze zalać wodą, po czym ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić na połowy i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów