Sałatka ze szpinaku, jajek i boczku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3649
Składniki:
- 200 g szpinaku
- 20 g wędzonego boczku
- 8 jajek przepiórczych
- 6 pieczarek
- 5 dag orzeszków pinii
- 4 pomidory
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Szpinak sparzyć lekko osolonym wrzątkiem i osączyć z wody. Pomidory umyć, pokroić na kawałki i połączyć ze szpinakiem. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Boczek pokroić w kostkę, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać do tego orzeszki pinii i smażyć przez 40 sekund pod przykryciem. Potem wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać pokrojone pieczarki i dusić przez 2 minuty. Uduszone składniki dodać do szpinaku. Następnie 2 łyżki oliwy z oliwek zmieszać z syropem klonowym, octem jabłkowym, szczyptą soli i pieprzu, dokładnie wymieszać i połączyć ze składnikami. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, wbić 4 jajka przepiórcze i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Kolejne 4 jajka przepiórcze zalać wodą, po czym ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić na połowy i dodać do potrawy.
Komentarze (0)