Sałatka ze szpinaku, boczku, jajek i jabłek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2436
Sałatka ze szpinaku, boczku, jajek i jabłek
fot. Dan4th / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonego boczku
  • 5 g tartego sera pleśniowego
  • 4 zielone jabłka
  • 4 jajka
  • 1 pęczek szpinaku
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak sparzyć lekko osolonym wrzątkiem, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plastry i dodać do szpinaku. Jajka ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do sałatki. Boczek pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i posypać tartym serem pleśniowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów