Pasta z ciecierzycy i jajek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 3717
Składniki:
- 600 g ciecierzycy
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz ziołowy mielony
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić i obrać ze skorupek. Następnie jajka i ugotowaną ciecierzycę przełożyć razem do miksera, dodać do tego obrany ze skory czosnek i całość zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przełożyć do miski. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i razem z pokrojoną wcześniej natką zielonej pietruszki dodać do potrawy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, jeśli trzeba, pieprzem ziołowym, dobrze wymieszać i podawać do spożycia.
Komentarze (0)