Pasta z ciecierzycy i jajek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 3717
Pasta z ciecierzycy i jajek
fot. Miansari66 (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 600 g ciecierzycy
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz ziołowy mielony

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić i obrać ze skorupek. Następnie jajka i ugotowaną ciecierzycę przełożyć razem do miksera, dodać do tego obrany ze skory czosnek i całość zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu przełożyć do miski. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i razem z pokrojoną wcześniej natką zielonej pietruszki dodać do potrawy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, jeśli trzeba, pieprzem ziołowym, dobrze wymieszać i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów