Sałatka z ciecierzycy, szpinaku i grejpfruta
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3209
Składniki:
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 żółty grejpfrut
- 1 czerwony grejpfrut
- 1 cebula
- pęczek szpinaku
- sól
Opis przygotowania:
Ciecierzycę i kukurydzę osączyć z zalewy i połączyć ze sobą. Szpinak sparzyć 2 szklankami lekko osolonej wody, potem osączyć z jej nadmiaru. Grejpfruty obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Rzodkiewkę pokroić w plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać ciecierzycę, kukurydzę i pokrojone grejpfruty. Całość oprószyć szczyptą soli, dodać bułkę tartą i smażyć przez 1,5 minuty pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wymieszać ze szpinakiem, rzodkiewką, cebulą i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)